1

Nieuw Bergen

Nieuw Bergen is set to become a unique part of the city centre of Eindhoven and combines the values of renovated and transformed buildings with new constructions. The urban strategy applied here is based on the knowledge and innovation necessary for establishing a sustainable, pleasant and dynamic living environment for future residents. The design approach echoes Eindhoven’s status as a city of technology, design and knowledge. Nieuw Bergen will get a hyper-modern feel and continues the informal character of the Bergen neighbourhood.

Imaginary planes at an angle of 45 degrees are drawn from the footprint of neighbouring residential buildings which leads to natural light principles that result in unpredictable building forms with jagged silhouettes, a modern and optimistic atmosphere. At the same time, these refer traditional pitched roofs. The 45-degree angle results in maximum sunlight for both houses and public space hence creating an optimum environment with significant energy savings as a result. The oblique roof planes are ideally suited for installing solar panels and also accommodate green roofs. This concept is an evolution of the urban strategy tool MVRDV has been developing and actively applies in cities in need of sustainable densification.

Individual buildings within Nieuw Bergen are different, yet they all collectively form a family of buildings that fit into the existing context like a mosaic. The sloping roofs reinforce this diversity and create a varied roof landscape. The diverse roofscape with solar panels and green make for an eye- catching and sustainable character. Angled roofs are less visible from the ground floor and result in a more intimate city. Collective gardens and greenhouses with lamella roof structures crown a number of buildings. A conscious choice of neutral colours and textured materials with subtle differences inform the striking glazed ceramic facades. Other façade materials incorporate stone, wood and concrete elements and the colour palette varies from white to grey; and shiny to rough. Wall openings also follow this diversity of architecture and varied positioned balconies with generous outdoor spaces create a vivid and attractive living environment.
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Client: SDK Vastgoed (VolkerWessels)
Design: MVRDV - Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries
Design Team: Jacob van Rijs, Frans de Witte with Fedor Bron, Mick van Gemert, Mark
van den Ouden, Ronald Kam and Daniele Zonta
Visualization: Antonio Luca Coco, Kirill Emelianov, Tomaso Maschietti, Massimiliano Marzoli and Davide Calabro

Engineers: Stam + De Koning Bouw
Sustainability: Primum
Neighbourhood Participation: Iris Advies
Newbuild Housing Specialist: Van Santvoort Makelaars Newbuild Civil Engineering Contractor: WSP/KWS
Installation Advisor: Huisman & van Muijen
archtalent and be able to like and post comments for this project
We use own and third-party cookies that allow us analyses the use and measurement to ensure that our website works correctly and to improve our services. By continuing to use this website you are giving consent to our Cookie Policy Read more