965 maxxi ib 0184

MAXXI - National Museum of XXI Century Arts

The MAXXI addresses the question of its urban context by continuing the low-level urban texture of the former army barracks as set against the higher level blocks on the surrounding sides.  In this way, the centre is more like an ‘urban graft’, a second skin to the site.  At times it affiliates with the ground, yet it also ascends and coalesces to become a mass where needed.  By the intertwining the circulation patterns with the urban context, the building’s tendril-like paths and open spaces overlap with those of the city.  The architectural elements are also geometrically aligned with the urban grids surrounding the site, further assimilating the building with its context.  

The proposal offers a quasi-urban field, a ‘world’ to dive into, rather than the building as an object.  The campus is organized and navigated on the basis of directional drifts and the distribution of densities rather than the key points, reflecting the porous and immersive character of the MAXXI as a whole.  Both the external and internal circulation follow the drift of the geometry, with vertical and oblique circulation elements located at areas of confluence, interference, and turbulence.  The move from object to field is critical to the architecture and the art that it will house.  The path leads away from the sanctification of the object towards fields of multiple associations.  

In architectural terms, this is the most radically executed by the wall.  In opposition to the traditional coding of the museum wall as the privileged and immutable vertical armature for displaying paintings or delineating discrete spaces to construct order and linear narrative, the wall here becomes a versatile engine for the staging of exhibition effects.  In its many guises – solid surface, projection screen, canvas, window to the city – it becomes the primary space-making device.  By running extensively across the site, the cursively and gestural lines traverse inside and out, letting the urban space coincide with gallery space.  Further deviations from classical composition occur where the walls become floor, or twist to become ceiling, or are voided to become large windows.  By constantly shifting in dimension and geometry, the walls adapt themselves to whatever curatorial role is needed.

A versatile exhibition system is created by setting within the gallery spaces a series of potential partitions that hang from the ceiling ribs.  These moveable elements enable ‘sets’ to be constructed, materializing or dematerializing according to exhibition requirements and allowing the drama to change. 

965 maxxi ib 7741
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 7745
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8029
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8066
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8150
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8242
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8253
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8293
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8339
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8407
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8420
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8443
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8450
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8643
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8746
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 8964
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 9003
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 9071
Photo: Iwan Baan
965 maxxi ib 9099
Photo: Iwan Baan
965 maxxi fm 09
Model
965 maxxi newmodel 01
Model
965 maxxi newmodel 02
Model
965 maxxi newmodel 19
Model
965 maxxi pm 2
Model
965 maxxi sketch 01
Sketch
965 maxxi sketch 02
Sketch
965 maxxi sketch 03
Sketch
Maxxi sketch 03
Sketch
965 maxxi pa 01
Study painting
965 maxxi pa 03
Study painting
965 maxxi pa 04
Study painting
965 maxxi pa 05
Study painting

Architects: Zaha Hadid Architects

Design: Zaha Hadid and Patrik Schumacher

Project Architect: Gianluca Racana (Zaha Hadid Architects)

Site Supervision Team: Paolo Matteuzzi, Anja Simons, Mario Mattia

Design Team: Anja Simons, Paolo Matteuzzi, Fabio Ceci, Mario Mattia, Maurizio Meossi, Paolo Zilli, Luca Peralta, Maria Velceva, Matteo Grimaldi, Ana M.Cajiao, Barbara Pfenningstorff, Dillon Lin, Kenneth Bostock, Raza Zahid, Lars Teichmann, Adriano De Gioannis, Amin Taha, Caroline Voet, Gianluca Ruggeri, Luca Segarelli

Competition Team: Ali Mangera, Oliver Domeisen, Christos Passas, Sonia Villaseca, Jee-Eun Lee, James Lim, Julia Hansel, Sara Klomps, Shumon Basar, Bergendy Cooke, Jorge Ortega, Stephane Hof, Marcus Dochantschi, Woody Yao, Graham Modlen, Jim Heverin, Barbara Kuit, Ana Sotrel, Hemendra Kothari, Zahira El Nazel, Florian Migsch, Kathy Wright, Jin Wananabe, Helmut Kinzer, Thomas Knuvener, Sara Kamalvand

Planning Consultant: ABT (Rome)

Structural Engineer: Anthony Hunt Associates  (London), OK Design Group  (Rome) and Studio S.P.C. S.r.l. (Rome)

M&E: Max Fordham and Partners  (London), OK Design Group  (Rome) 

Lighting: Equation Lighting (London)

Acoustic: Paul Gilleron Acoustic  (London) 

archtalent and be able to like and post comments for this project
We use own and third-party cookies that allow us analyses the use and measurement to ensure that our website works correctly and to improve our services. By continuing to use this website you are giving consent to our Cookie Policy Read more