Lr 1

Magasin 113

Magasin 113 is located within Gothenburg's future Frihamnen RiverCity — the largest urban development project in Scandinavia. The proposed 16,500m2 transformation and extension of the existing warehouse is located on the riverfront, will create a more inclusive and vibrant area of the city. The entire site occupies the edge of an existing public square while Magasin 113 itself located in an existing historical warehouse structure which will offer flexible offices, an art centre, pop-up spaces, a café, tourist information, shops, a restaurant and studios. Gothenburg-based advertising agency Forsman & Bodenfors and Göteborgs Konsthall have plans to establish its offices in the building. 

The current brick façade and interiors of the warehouse will be restored and repaired, with the existing concrete frame will support three new levels of timber-framed floors above. These new levels will create space for additional programs and allow the experience of different atmospheres across levels from ground level upwards. To combine the need for insulation and the desire to maintain the existing brick facade, a transparent glass protective ‘raincoat’ will be wrapped around the existing warehouse and the new extension on top. This will add an exciting blend of a building that is ‘old’ and new, raw and smooth, and solid and transparent at the same time. A new public space will be carved out between these two levels, visually uniting them and also enabling public activity from the exterior square within the building. Inside, a family of different types of stairs weaves through the building to create a dynamic but visually unified public route through space. 

Magasin 113’s location will become a public node through its close connections to other public spaces in the area. Combined with the nearby park and pool, it aims to attract a wide range of tenants and services, which in turn will help to create an inviting and desirable neighbourhood. 

Lr 2
Lr 3
Lr 4
Lr 5
New facade
New facade
Programmatic layout
Programmatic layout
Public heart of magasin 113
Publica heart of magasin

Client: Gothenburg City Council and Älvstranden Utveckling 

Design: MVRDV - Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries 

Design Team: Jacob van Rijs, Fokke Moerel with Klaas Hofman, Daniella Persson, Mathias Pudelko, Alicja Pawlak and Mateusz Wojcieszek 

Visualization: Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris, Massimiliano Marzoli, Paolo Mossa Idra and Davide Calabro 

Partners 

Co-architects: BSK Arkitekter 

Images: MVRDV 

archtalent and be able to like and post comments for this project
We use own and third-party cookies that allow us analyses the use and measurement to ensure that our website works correctly and to improve our services. By continuing to use this website you are giving consent to our Cookie Policy Read more