176 foto 01

HOUSE E+M

Located in the historical centre of Sant Cugat del Vallés, this rowhouse is coverted into a project in direct dialogue with the city and also in a way of living.  A project that responds to the urban complexities of its context:  the Monastery outskirts, Cultural Heritage aspects, the main façade and roof that need to be preserved, a width of less than 5 metres and a difference in topographical elevation between the two streets that constitute the extremes of the parcel.  

A new concrete panel house is inserted within the existing rowhouse.  The common walls thicken, beginning to act as filter and distribution spaces, generating on one side the storage area and on the other the “promenade”. These thickened elements constitute interior façades lengthwise that heighten the spacial sensation cross-wise.

Within the concrete house, wooden planes adapt to the topography and openings within the existing façades.  The difference in topographical elevation is used to generate cross viewpoints and to introduce light through the created void that reaches all the way down to the half basement.  House distribution is fragmented, avoiding continuity of the horizontal plan much in line with Adolf Loos´ “Raumplan”.

The sequence of house within a house eventuates in guiding materiality from urban to domestic.  A void junction marks the transition and allows light and viewpoints to permeate the entire volume.  This interior void becomes the square or public space of the house.  A space of interlocked glances where relations are constructed through the furniture-rails that spill onto it.   

176 foto 04
Photo: Adrià Goula
176 foto 05
Photo: Adrià Goula
176 foto 07
Photo: Adrià Goula
176 foto 08
Photo: Adrià Goula
176 foto 09
Photo: Adrià Goula
176 foto 10
Photo: Adrià Goula
176 foto 11
Photo: Adrià Goula
176 foto 13
Photo: Adrià Goula
176 foto 14
Photo: Adrià Goula
176 foto 15
Photo: Adrià Goula
176 foto 18
Photo: Adrià Goula
176 foto 20
Photo: Adrià Goula
176 foto 23
Photo: Adrià Goula
176 foto 24
Photo: Adrià Goula
176 foto 26
Photo: Adrià Goula
176 foto 27
Photo: Adrià Goula
176 foto 28
Photo: Adrià Goula
176  aerial view
Aerial view
176  axo context
Axonometry
176  axo
Exploited axonometry
Plans
Plans
Section
Section
176  model wood 2 black
Model wood
176  model concret 1
Model concrete
176  model concret 2
Model concrete 2
176  model concret 7
Model concrete 3
176  model plywood 4
Model plywood

Architect: Josep Ferrando

Technical architect: Toledo-Villarreal

Structural Engineer: Josep Nel.lo

Collaborators: Marta Arias, Carol Castilla, Jordi Pérez, Félix Platero, Goun Park, TaeGweon Kim, Adrià Orriols, Clara Vidal and Borja Rodríguez

Client: Miriam y Eduard

Builder: ROOM S.L.

Photographs: Adrià Goula

archtalent and be able to like and post comments for this project
We use own and third-party cookies that allow us analyses the use and measurement to ensure that our website works correctly and to improve our services. By continuing to use this website you are giving consent to our Cookie Policy Read more