02 ce ext aerial overview full sunstyle silver image by big bjarke ingels group original

Google Charleston East

With Google and parent company Alphabet’s ever-expanding and ever-evolving ventures, occupying existing buildings for the expanding workforce has reached its organizational limitations – teams become spread across multiple buildings, separated by parking lots. On the other hand, a single centralized headquarters is also not the approach for Google, nor is it desirable for the city of Mountain View. Our mission is to create a replicable and scalable building typology that is also adaptable and inclusive to the various sites of North Bayshore and beyond.

A large part of Google’s success can be attributed to engineering solutions to complex problems; the architectural endeavor to house this process is no different. As Google continues to explore uncharted territories, its workspace begins to take on many forms – from offices to labs to warehouses. We address this variability by enclosing the workspace with a hangar-like Canopy. This flexible envelope is delaminated from the walls and floors, creating an agile interior that can evolve with Googlers’ changing needs and belongings.

At the individual level for Google, the user comes first – for us, this means a happy and focused Googler who can perform optimally while at work. We think this starts with health and environmental quality: by allowing sunlight to peer through smile-shaped clerestories and by utilizing natural materials, biophilic elements and soothing acoustics, we can ensure comfortable and efficient workstations. The second floor is the most inspiring space in the building, reserved for desk spaces on one interconnected floorplate – a tabula rasa for the future of Google to unfold. Meanwhile, the ground floor is home to secondary programs and public spaces, serving as vibrant areas for collaboration and socialization. The floors are connected via courtyards, each carefully calibrated to serve important moments for circulation, daylight and biophilia, spontaneous interaction and wayfinding.

Google Charleston East is grounded in our core principal to reflect the tech-company’s culture of innovation through bold architecture and innovation. We strive to foster a sense of community while respectfully integrating the natural environment – by blurring the boundaries between outdoor and indoor, by ripping out asphalt in favor of nature, and by promoting pedestrian and bicycle traffic, even within the building – we hope to convert North Bayshore into a model community and set an even higher standard for Silicon Valley.

03 gce charleston park sunstyle silver image by heatherwick studio original
04 gce render accessroad image by big bjarke ingels group original
05 gce south entrance ceiling exposed food market image by big bjarke ingels group original
06 gce east entry south cantelevered canopy concrete crosswalk image by big bjarke ingels group original
07 gce green loop entry image by big bjarke ingels group original
08 green loop image by heatherwick studio original
09 biopshere courtyard view 01 image by big bjarke ingels group original
10 l2 soft architecture image by heatherwick studio original
Partners in Charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen, Daniel Sundlin
Project Leaders: Leon Rost, Jason Wu
Project Architects: Jennifer Dudgeon, Jonathan Fournier
Project Managers: Linus Saavedra, Ziad Shehab
Interiors Leader: Pantea Tehrani
Team: Aaron Mark, Alice Cladet, Anton Bashkaev, Armen Menendian, Athena Morella, Barbara Stallone, Beat Schenk, Bernard Peng, Blake Theodore Smith, Cheyne Owens, Christi Farrell, Cristian Lera, Danielle Kemble, David Iseri, Deborah Campbell, Domenic Schmid, Dong-Joo Kim, Douglass Alligood, Dylan Hames, Filip Milovanovic, Florencia Kratsman, Gabriel Hernandez Solano, Gabriella Den Elzen, Gaurav Sardana, Guillaume Evain, Hacken Li, Helen Chen, Jan Leenknegt, Jennifer Kimura, Jennifer Wood, John Hilmes, Jonathan Pan, Joshua Burns, Kiley Feickert, Lina Bondarenko, Ludwig Ebert, Luke Lu, Mahsa Malek, Manon Otto, Meghan Bean, Melissa Jones, Mirco Amstad, Mo Zhou, Omer Hadar, Pablo Costa, Patricia Correa Velasquez, Pauline Lavie, Rita Sio, Ryan Duval, Ryan Harvey, Sebastian Claussnitzer, Sebastian Grogaard, Shane Dalke, Simon David, Terrence Chew, Valentina Mele, Veronica Acosta, Vincenzo Polsinelli, Zhonghan Huang

Collaborators: Heatherwick Studio, Adamson, ARUP, CCI, EWCG, FMS, Mott MacDonald, Hathaway Dinwiddie, HJLA, HLW, HortScience, H.T. Harvey & Associates, Integral, Iris Environmental, JLL, Kleinfelder, LOISOS + UBBELOHDE, SERA, Sherwood, Vital
archtalent and be able to like and post comments for this project
We use own and third-party cookies that allow us analyses the use and measurement to ensure that our website works correctly and to improve our services. By continuing to use this website you are giving consent to our Cookie Policy Read more