1

Double house

English
Moving their home to the outer limits of a small town in the province of Zaragoza is the wish of a newly married couple about to retire. Embodied in their decision lies the conviction that it is possible to both undergo a radical change and still enjoy the comforts of their previous life.

Spanish
El deseo de una pareja de recién casados a punto de jubilarse es desplazar su hogar al límite urbano de un pequeño pueblo en la provincia de Zaragoza. En su decisión existe la convicción de que es posible, al mismo tiempo, un cambio radical y una acomodada continuidad con su vida precedente.


Authors: María Langarita and Víctor Navarro
Team: Roberto González, Marta Colón de Carvajal and Juan Palencia;
Structural engineers: Mecanismo SL  
Photographs: Luis Diaz Diaz
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
English
Moving their home to the outer limits of a small town in the province of Zaragoza is the wish of a newly married couple about to retire. Embodied in their decision lies the conviction that it is possible to both undergo a radical change and still enjoy the comforts of their previous life. To explore this dual situation a project has been designed which attempts to evade its usual position as a solution at the end of a process and to take positions as starting point or state previous to the development. 

It is generally accepted that the difference between the rural and the urban worlds has to do with the proximity to certain centres and to the specific ways of life derived from them. Descriptions linked to constructions (in their broadest sense) which display spaces, rhythms and rituals between people and their surroundings. With this project, our aim was to evaluate, starting with the home, which housing conditions and expectations of life could mobilise each of these forms by contrasting them with the experiences and wishes of the clients. The conversations led to a duality of interests: on the one hand those regarding manageability, ways of use, organisation and representation associated to those of a conventional urban flat; and on the other hand, the search for an uninhibited, light-hearted and active life, linked to the outdoors and a move to a softened “wild life”. 

The plot, with a gentle, northward slope overlooking a wide, cultivated valley, is within the boundaries of the mountain town of Algairén, devoted mainly to the production of wine and oil. The land is part of an olive grove, annexed to the perimeter of the village. The house is positioned on the north side along the length of the developable limit in order to gain a small garden and a vegetable patch to the south and have privacy from the street. The project has been developed using two parallel houses, elevated a storey above ground level to enjoy views of the valley and the olive trees. 

The first is a rectangular structure, conventional in construction with a narrow section, inheritor of the ideas of the modern movement where the nuclei of kitchen and bathroom areas separated the various living spaces thus always ensuring independence, dual orientation and cross ventilation. Leaving the windows behind on the southern façade (as would an adolescent Gerald Durrel in search of adventure), the second home can be reached: an irregular geometric platform covered by a structural wooden shutter which folds to create different, unplanned areas connected directly to the bathrooms and kitchen self-contained functionality. 

The two structures achieve specific characteristics and are geared to use and optimise the house’s resources. The inside of the house is extended on the ground floor to resolve the programme’s requirements. The central nucleus which gives access to the upper floors separates two areas, of non-referential character, serves as a garage and party area. The exterior of the house is covered by a wooden frame with deciduous climbing plants that ensure intimacy from the street while at the same time stopping the house getting hot in the summer and guarantees, along with the planted roof, one of the foundations of the project: the avoidance of mechanical HVAC systems and savings in energy resources. 

The double house avoids blurring the limits between both desired ways of life or finding a single equal space. On the contrary, the project, with its duality, offers a coexistence of two differentiated house designs encouraging a state of permanent transition.

Spanish
El deseo de una pareja de recién casados a punto de jubilarse es desplazar su hogar al límite urbano de un pequeño pueblo en la provincia de Zaragoza. En su decisión existe la convicción de que es posible, al mismo tiempo, un cambio radical y una acomodada continuidad con su vida precedente. Para explorar esa doble condición se ha elaborado un proyecto que pretende eludir su habitual posición como solución al final de un proceso para situarse en la de punto de partida o estado previo al acontecimiento. 

Normalmente se acepta que la diferencia entre lo rural y lo urbano tiene que ver con la relación de proximidad a determinadas centralidades y con las formas de vida específicas que de ello se derivan. Descripciones asociadas a construcciones (en su sentido más amplio) que despliegan espacios, ritmos y rituales entre las personas y sus entornos. En este proyecto hemos querido evaluar a partir de lo doméstico, qué condiciones de habitabilidad y expectativas de vida eran capaces de movilizar cada una de esas formas al contrastarlas con las experiencias y deseos de los clientes. Las conversaciones llevaron a una duplicidad de intereses: por un lado aquellos referidos a la manejabilidad, formatos de uso, organización y representación que están asociadas a las de un piso urbano convencional; por otro lado, la búsqueda de una vida desinhibida, desenfadada y activa, ligada al exterior, que se aproxima bastante a una suavizada “vida salvaje”. 

El solar, con suave caída hacia el norte y abierto a un amplio valle de cultivo, se ubica en los límites de un pueblo de la sierra de Algairén, dedicado principalmente a la producción de vino y aceite. La parcela ocupa parte de un olivar que ha quedado anexionado al perímetro del pueblo. La casa se sitúa en el lado norte a lo largo del límite edificable para ganar un pequeño jardín y un huerto al sur y conseguir intimidad con respecto a la calle. El proyecto se desarrolla a partir de dos viviendas en paralelo elevadas una planta sobre el nivel del suelo para ganar las vistas del valle y los olivos. La primera es una pieza rectangular de construcción convencional y crujía estrecha, deudora de las ideas del proyecto moderno, en la que los núcleos de aseos y cocina separan los diferentes espacios vivideros, asegurando siempre independencia, doble orientación y ventilación cruzada. Al salir por las ventanas de la fachada sur (como haría un adolescente Gerald Durrell en busca de aventuras) se accede a la segunda vivienda: una plataforma de geometría irregular cubierta por una celosía estructural de madera que se pliega para crear diferentes ámbitos no determinados conectados directamente con los aseos y la cocina para un funcionamiento autónomo. 

Las dos estructuras habitables adquieren propiedades específicas y se especializan para implementar y optimizar los recursos de la casa. La vivienda interior se prolonga en la planta baja para resolver los requerimientos de programa. El núcleo central que da acceso a las plantas superiores separa dos ámbitos de carácter arreferencial que sirven como garaje y espacio de celebraciones. La vivienda exterior se comporta como un filtro de bastidores de madera y plantas trepadoras de hoja caduca que aseguran la intimidad con respecto a la calle. Al mismo tiempo, su presencia limita el calentamiento de la casa en los meses cálidos y garantizan junto con la cubierta vegetal una de las bases del proyecto: la no utilización de sistemas mecánicos de climatización y el ahorro de recursos energéticos.

La casa doble evita disolver los límites entre las dos formas de vida deseadas o encontrar un contendor único que las iguale. Por el contrario, el proyecto propone, en su duplicidad, la coexistencia de dos formatos de casa diferenciados que promuevan un estado de transición permanente.


archtalent and be able to like and post comments for this project
We use own and third-party cookies that allow us analyses the use and measurement to ensure that our website works correctly and to improve our services. By continuing to use this website you are giving consent to our Cookie Policy Read more